AliExpress probléma kezelés, dispute indítás

Ha bármilyen problémád van a rendeléssel kapcsolatban, nem azt kaptad amit rendeltél, vagy nem érkezett meg a rendelés, akkor az alábbiakat teheted:

1.

Első lépésként küldj üzenetet az eladónak és próbáld meg úgy rendezni a problémát, hogy ne legyen dispute belőle.

2.

Ha írtál az eladónak, de annak válasza nem kielégítő, vagy nem válaszol, akkor úgynevezett “Dispute”-t kell indítani. A dispute olyan mint egy kérvény.

Ha az eladó feladta a megvett terméket, a feladás napja után legkorábban 10 nappal lehet dispute-ot nyitni. Ha a termék megérkezik és leigazoltad hogy megérkezett, akkor a megérkezés után, de legfeljebb 15 napon belül is lehet dispute-t indítani.

3. 

A Dispute indításának lépései

Az AliExpress rendszerében 2 féle dispute indítható:
3. 1. Nem érkezett meg a megrendelt termék, csomag elveszett
3. 2. Megérkezett, de problémák vannak a termékkel  (hiányzik a csomagból valami, nem a leírtak szerint néz ki, stb…)

Az első esetben visszakérhetjük a pénzt vagy megegyezünk az eladóval hogy újra küldi. Én a pénzvisszafizetést javaslom, mert nincs rá biztosíték, hogy megérkezik és a vásárlói védelemből is kifut az idő. Inkább pénzt vissza és újból megvenni, akár mástól, ez új vásárlás új védelemmel.

A második esetben visszakérjük a pénzünket vagy visszaküldjük és úgy kapunk újat vagy pénzt vissza. Itt a választás függ az eladó hozzáállásától is.

4.

Vásárlási sornál, My Orders, Orders az adott vásárlásnál van az Open Dispute menüpont.

AliExpress Probléma - Dispute indítása 01

AliExpress Probléma – Dispute indítása 01

 

5.

A következő oldalon ismét Open Dispute gombot kell választanod:

AliExpress Probléma - Dispute indítása 02

AliExpress Probléma – Dispute indítása 02

 

6.

A következő oldalon választanod kell majd az opciók közül, hogy pénzt kérsz-e vissza (Refund Only) vagy inkább visszaküldöd a terméket (Return Goods) és másikat kapsz helyette vagy pénzt (ezt annyira nem javaslom, ismerve a Magyar Postát)

AliExpress Probléma – Dispute indítása 03

AliExpress Probléma – Dispute indítása 03

7.

A következő oldalon a dispute tárgyát tudod meghatározni, megkaptad a terméket és problémás vagy egyáltalán nem kaptad meg és a csomag elveszett az éterben. Ha nem kaptad meg, válaszd az “I want to apply for: Refund only” opciót. Jelöld, hogy nem kaptad meg, Did you receive the item? No

AliExpress Probléma - Dispute indítása 04

AliExpress Probléma – Dispute indítása 04

8.

Ezután válaszd ki annak okát: Reason for refund request

AliExpress Probléma - Dispute indítása 05

AliExpress Probléma – Dispute indítása 05

9.

A végén kattints a Submit gombra. Ezzel a Dispute kész is.

Az eladónak a megindított dispute-ra 5 napon belül kell reagálnia. A lezárt dispute visszanyitható, ha a buyer protection ideje még nem járt le.

Ha az eladó beleegyezik a kérésbe, vagy nem válaszol 5 napon belül, automatikusan visszakapod a pénzed 15 napon belül.
Ha az eladó nem ért egyet a kérvényeddel, javasolhatsz egy alternatív megoldást (küldjön másikat például). Ha viszont nem teszel semmit, akkor a Dispute eszkalálódik az AliExpresshez, és ők próbálnak meg segíteni a kérésed érvényesítésében majd a döntéshozatalban. Ha nem felel meg számodra az AliExpress döntése, a lezárástól számított 7 napon belül kérheted a döntés felülvizsgálatát (Appeal). Mindezt a My Orders / Dispute menüben.

 

Rendelés külföldről